keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Betonikokeilu

Taulun maalausta en ehtinyt vielä aloittaa, kun sain idean, että laittaisin kuitenkin niiden jakkaroiden yläpuolelle hyllytason ja taulun sitten sen yläpuolelle. Varastossa sattui olemaan juuri sopivan mittaista 140cm pitkää lautaa. Tai ne laudat on meidän vanhan sängyn sälepohja ja juuri siksi sen säästinkin, että jossain vaiheessa niistä puuosista jotain uusiokäyttöä varmasti keksii. Tää oli kun tilattu nyt tohon tilaan mittojen puolesta. Mä olen niin laiska kaivamaan pistosahaa esiin ja pöllyttämään sahanpurua. 


Yksi lauta oli kuitenkin liian kapea niin liitin 2 kätevästi yhteen. Tämä pieni vaihe kesti tosin yhden päivän. Mulle käy lähes poikkeuksetta aina niin, että kun saan ensimmäisen ruuvin porattua, niin akkuporakoneen akku hyytyy. Laturia ei tietenkään löydy mistään. Joten kaikkinensa laturin löytyminen ja lataaminen vei tätä projektia päivällä eteenpäin.Sitten betonikokeiluun. Idea tuli Pinterestistä, jossa joku oli tehnyt pöytätason niin, että vuorasi vaan pinnan betonilla. Näin siitä ei tule niin painavakaan. Ajattelin, että pääsisin helpommalla kun alkaa leikkeleen pistosahalla muottia lastulevystä. Nähtäväksi jää kuinka tää tulee onnistumaan vai olisko muotin teko loppujen lopuksi sittenkin helpompi. Onneksi on puutavaraa jemmassa vielä koko sälepohjan verran, niin ei haittaa vaikka tää jää ihan hukkakokeiluksi.


Mulla on ollut jo pitkään betonijauhesäkki ostettuna, kun nää betonityöt on kiehtonut jo pitkän aikaa ja ideoita olis vaikka kuinka. En vaan ole saanut itsestäni irti alkaa kokeilemaan. Ja tosiaan en muista yhtään otinko vaan ihan summamutikassa jonkun betonisäkin vaan, sillä sen pitäisi olla koostumukseltaan hienojakoista ja tämä ei nyt ihan niin hienojakoista ollut. Värikin oli jotenkin ihan karseen tumma, mutta kun ei ole kokemusta, niin en tiedä kuinka paljon se vaalenee kuivuessaan. Ripottelin siihen pintaan sit vähän kipsijauhetta sekaan ja silotin lastalla pinnan. Siitä tuli ainakin mukavasti vaaleaa väriä mukaan elävöittämään pintaa.

Saa nähdä tuleeko tästä yhtään mitään. Kuivuminen kestää 3-7 päivää, joten malttia malttia vaaditaan. Kasvattaa vähän kärsivällisyyttä, kun olisin jo niin utelias näkemään lopputuloksen. Erityisesti mua ilahduttaa tuo pieni halkeama. Se tuo heti juuri sitä betonimaista fiilistä, mitä tällä haen. 

Vielä en ole niin pitkälle miettinyt, että miten teen sivut, koska nythän tuo märkä betoni vaan valu reunoilta alas. Koostumukseltaan betoni on niin erilaista kuin kipsi, jossa on sidosta paljon enemmän ja se pysyy sillein kasassa. Jos ei muuten niin vedän sivut kipsiseoksella, jossa on vaan vähän betonia seassa, että saan siihen kunnon reunat. Sitten hion ja maalaan ne jollain tehostevärillä. Ja toinen kysymysmerkki on, mitä nuo puuosat tykkää jos jätän sen vaan laiskasti yksipuoliseksi. Märän betonin kosteus voi vääntää niitä, että se ehkä vaatii vuorauksen molemminpuolin kauttaaltaan. Eli tuplakuivumisaika. Mutta jos tää nyt onnistuu niin ehkä sitten kannattaa panostaa ja vetäistä pohjakin samalla vaivalla. Jatkossa mä kyllä teen muottivalun. Pitää kysyä rautakaupasta jos ne antais ylijäämäpaloja sahauspalvelussa, niin ei tartteis ite sahailla :-)

Täytyy seuraavan kerran katsoa rautakaupassa nuo betonilajikkeet uudestaan. Ihan tällaisiin dekojuttuihin on ostettavissa myös oma betoninsa, mutta hinta on noin viisinkertainen. Jotenkin luulen, että hinnan nostaa vaan se, kun paketissa lukee dekobetoni ja sitä myy askarteluliike, kun taas samaa tavaraa myy rautakaupat muutamalla eurolla säkki. Tästä otetaan selvää ja sit alkaa kunnon betonitehtailu. Mielenkiintoinen materiaali ennen kaikkea. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienikin kommentti ilahduttaa :-)