sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Pökäleet uunissa

Muhun on purrut kunnon urheilubuumi ja ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni oon tosissani tän "kesäkuntoon" projektin kanssa. Yleensä nää yritykset on kestänyt tasan viikon. Raskauajan jälkeen on niin ihana taas urheilla, saada tuntumaa omaan kroppaan ilman kauheeta jättimahaa ja turvonneita jalkoja ja saada viimesiä raskauskiloja pois. Eikä tässä ole pelkästään kyse kesäksi kuntoon, vaan loppuelämäksi. 

Nyt tässä urheilun ja ravinnon uuteen maailmaan tutustuessa ostin elämäni ensimmäistä kertaa proteiinijauhetta. Mulle ei oo sen kaltaiset pulverit ennen sanonut yhtään mitään. Tai se mielikuva niistä on ollut, että ne on vaan joillekin punttisalihemmoille, jotka kasvattaa lihasta. Sillä paikkaakin hyvin välipalan kiireessä ja nehän sopii myös leivontaan. Sokeri mulla on nyt pannassa, mutta välillä tekee mieli myös vähän herkutellakin. Siispä kokeilin tehdä itse proteiinipatukoita. Lähinnä siksi, että ne on niin kätsy sitten ottaa mukaan kun on tien päällä ja nälkä yllättää, mutta makunsa puolesta ne kyllä paikkaa samalla makeannälkää.

Vähän googlailin eri reseptejä ja en saanut niistä mitään sellaista, mikä olisi sopinut mun kaapissa oleville ainesosille ja siksi päätin soveltaa reseptin itse. Tämä on täysin sokeriton, gluteeniton ja vähähiilihydraattinen sekä runsasproteiininen, niinkuin proteiinipatukan kuuluukin olla. Ja koska suosin luomua, niin luomukananmunia ja luomuhamppujauhoa.Tässä resepti:

60g suklaanmakuista proteiinijauhetta (sekoitin puolet ja puolet kahta eri jauhetta, koska toinen on makeampaa ja en tiennyt kumpi olisi makeusasteeltaan parempi näihin)
4 kananmunan valkuaista
2 kukkurallista ruokalusikallista hamppujauhoa (sis. paljon proteiinia 30g/100g ja vain 1,4g hiilaria)
2 kukkurallista ruokalusikallista mantelijauhoa
1 teelusikka soodajauhetta tai leivinjauhetta (käytin soodaa, kun vasta luin sen terveellisyydestä)
1 teelusikka raakakaakaojauhetta

Nää oli niin nopea tehdä, että meni ehkä 5minuuttia sörssätä ainekset yhteen haarukalla ja latoo valmis massa pellille. Vielä nopeammin selviää, kun laittaa koko massan vaan yhdeksi levyksi ja leikkaa palat vasta valmiina. Tajusin vasta jälkikäteen. Paistoin 200 asteisessa uunissa 7minuuttia.
Seuraavan satsin teen vähemmällä jauhomäärällä, nyt koostumus oli aika tuhti ja aavistuksen kuiva. Murskatut pähkinätkin sopis oikein hyvin sekaan. Tällä määrällä tuli 5 patukkaa, mitkä raakakooltaan vastaa kaupan patukkaa. Vähän isommaksi ne sitten turposi uunissa. Proteiinin määrästä en osaa sanoa. Se vaatii vähän matematiikkaa ja täytyy laskea seuraavan kerran jauhojen ja munien valkuaisten grammamäärät.

Jos haluaa makeampaa, niin voi makeuttaa stevialla, mutta itse pyrin välttämään keinotekoisia makeutusaineita, eikä se mun makuun sitä kaivannut. Mutta jos tykkää makeammasta, niin kantsii kokeilla stevian kanssa. Tai hunajaa, mutta mulla on nyt kaikki makea kieltolistalla.

Mä olen ehkä maailman huonoin leipoja, mutta nää kyllä onnistui ihan ihmeen hyvin. Tulevaisuudessa kun meille tulee kavereita kylään, niin kahvipöydässä tarjoillaankin proteiinipatukoita :-) Eipä tarvitse itse enää kieltäytyä kakuista ja makeista. 

3 kommenttia:

Pienikin kommentti ilahduttaa :-)