tiistai 24. lokakuuta 2017

DIY seinävalaisin


Meidän olohuoneen erikoisuus on siinä, ettei koko isossa tilassa ole yhtäkään kattovalaisinta. Sen sijaan 6kpl seinävalaisimia. Se on tavallaan kirous, mutta myös mahdollisuus ja tuo tunnelmaa. Tykkään siitä, että korkeista koko seinän ikkunoista tulee valoa ilman, että edessä roikkuu katosta erinäisiä valaisimia blokkaamassa energiavirtauksia. 

No nyt kuitenkin tää valaistusasia on se, mikä on jäänyt totaalisen rempalleen muutosta lähtien. Syystä että, niin monen seinävalaisimen hankkiminen vaatii tarkkaa suunnittelua ja on myös kustannuskysymys. Toisen seinän valaisimet on hankittu jo pian muuton jälkeen, mutta 4 valaisinta on jäänyt asteelle, että kunhan nyt laitetaan siihen valot roikkumaan ja tehdään tarkkaan harkitut valinnat myöhemmin. 

Nyt vasta 3 vuoden jälkeen alkaa tosissaan ärsyttämään, että ne roikkuvat valot seinää vasten ei anna tarpeeksi valoa ja tuntuu näin syksyllä ja iltaisin, että on aivan liian pimeetä. Edellisessä blogikirjoituksessa näkyykin ne taulun vierellä olevat hätäratkaisut.

4 valaisimen sijaan meillä on ollut vaan 3 paikallaan, kun yhden eteen päätettiin laittaa peili ison lipaston ylpuolelle ja se puoli olkkarista jäi entistä pimeemmäksi. Ja sitten alkoi kyllästyttämään se peilikin, joten se vaihto paikkaa ja piti saada valaisin.

Seuraava ongelma tuli siinä vastaan, että ne seinässä olevat paikat on sen verran matalalla keskellä seinää, että halusin nostaa valoa ainakin metrillä ylöspäin, jotta valo tulee korkeemmalta ja valaisee paremmin. Mietin, että millä ihmeellä saan sen valaisimen näyttämään hyvältä, jos sen johdon nostaa metrin korkeelle ja ite sokeripalapistoke jää matalalle. Muu vaihtoehto olis ollu loveta seinään johdon peittämä ura ja laastia päälle ja uus maalikerros. Toisin sanoen aivan liian työlästä tällaiselle sisustajalle, jolle on heti pakko saada ratkasu, kun sille päälle sattuu.

Sitten muistin vanhat ikean jakkarat varastossa, joita oon ollut heivaamassa roskiin jo useemmankin kerran, mutta aina säästellyt, josko niistä jotain vielä voisi kehittää. Ja siitä se idea sitten lähti. Niissähän oli vielä ruuvin reikäkohdat sopivasti kohdillaan, että johdon sai pujotettua niistä läpi ja muuta ei tarvinnut kuin porata reikä, jotta sen sai seinään kiinni. Ja tietysti maalata ne koivunvärisestä mustaksi, helposti mattamustalla spraymaalilla. Aika design-valaisin sanoisin. Mietintämyssyyn jäi, mitä tulee 3 jäljelle olevalle valaisimelle samalla seinustalla. 3 samanlaista ja 1 tuo oma tekemä, mutta pohdinnan jälkeen päätin, että laitan näitä vielä toisen eli 2+2 erilaista. Sohvan vierustalle tulee sitten erilaiset, jotka oon jo made.com valinnut. Ellei mieli ehdi muuttua taas sataan kertaan ennen ostoa.

Lattiataulun nostin sitten kuitenkin lattialta seinälle ja siihenhän se sopi hyvin valaisimen viereen. Meille on myös rantautunut ihan valtava määrä huonekasveja, joten uuden valaistuksen myötä on myös uutta kukkatunnelmaa.


Niin se vaan on, että köyhys tekee luovaksi. 4 valaisimen hankinta olis tullut puolta kalliimmaksi kuin kahden ja eipä tarvinnut kuormittaa maapalloa. Kierrätys on parasta sisustamista.
2 kommenttia:

  1. Sähkömieheltä hyväksyvä peukku ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-) Ei onneksi ole mitään ihmeellisempää tavalliseen kattovalaisinliitäntään kun on sokeripalaliitäntä seinässä katon sijaan. Ite johto-osa on ihan valmis ostojohto pienellä kannalla (siis se mikä peittää sen sokeripalan sisälleen). Että en ihan lähtenyt johtoa rakentamaan, jäi se seikka selventämättä kirjotuksesta.

      Poista

Pienikin kommentti ilahduttaa :-)